Zamówienia Publiczne do 60 tyś. euro

 

 

 Zamawiający:

 

Samodzielny Publiczny

Zakład Opieki Zdrowotnej

ul. M.C. Skłodowskiej 15, 16-200 Dąbrowa Białostocka

NIP 545-14-64-069        REGON 050583037

tel: 857121206     fax 857121206  wew.36

www.spzoz.home.pl

spzoz@home.pl

 

Specyfikacja Istotnych Warunków Zamówienia 

                              Przetarg nieograniczony poniżej 60.000 euro na

Dostawę pieczywa i artykułów spożywczych  

 

 

 

 tryb zgodny z art.39  Ustawy Styczeń dnia 29 stycznia 2004r. Prawo Zamówień Publicznych 

zwaną dalej „PZP” ( Dz.U. Nr 19 poz. 177 , z późn. zmianami )

 

 

 

               Zatwierdzone przez :

 

  Czerwiec  2007

 

 

 

 

I.         ZAMAWIAJĄCY

1.      Zamawiający:

 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej

             w  Dąbrowie Białostockiej

2.      Adres zamawiającego;

16-200 Dąbrowa Białostocka , ul. M.C. Skłodowskiej 15

                                  tel. /0-85/ 71 21 206 wew. 27

                                  tel/fax. /0-85/ 71 21 206 wew. 36

                                             www.spzoz.home.pl

                                             spzoz@home.pl

 

II.        TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

1.      Postępowanie o udzielenie zamówienia prowadzone jest w trybie  przetargu

     nieograniczonego.

2.      Postępowanie jest prowadzone na podstawie przepisów ustawy z dnia  29.01.2004r. „Prawo Zamówień Publicznych" (Dz.U. Publicznych 29 stycznia 2004 r. Nr 19 poz. 177 z późn. zmianami).

    

III.      OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

1.      Przedmiotem zamówienia są  sukcesywne dostawy pieczywa i artykułów spożywczych według poniższego zestawienia w ilościach i  asortymencie  określonych również   w  Załączniku Nr 2 do niniejszej SIWZ 

Wspólny Słownik Zamówień (CPV – 15800000-6)

 

Pakiet nr 1

 

 

Lp.

Nazwa asortymentu

J.m.

Ilość

1.

Chleb mieszany

pytlowy blaszkowy 600g.

Szt.

4 800

2.

Bułka pszenna            – 70g.

Szt.

18 000

     

Pakiet nr 2

Lp.

Nazwa asortymentu

J.m

Ilość

1

Cukier

kg

1 100

2

Chrupki kukurydziane

szt

250

3

Groch połówki

 

 

4

Groszek konserwowy

szt

286

5

Herbatniki

szt

280

6

Paprykarz  310g

szt

200

7

Kasza manna

kg

90

8

Kasza jęczmienna

kg

300

9

Kwas cytrynowy

szt

366

10

Kisiel 40 g

szt

500

11

Musztarda

szt

300

12

Majeranek  6g

szt

110

13

Ocet   0,5 l

szt

25

14

Płatki owsiane

kg

85

15

Przyprawa w płynie 200g

szt

366

16

Pieprz ziołowy 20g

szt

370

17

Pasztet mazowiecki  290g

szt

200

18

Szczaw konserwowy  250g

szt

150

19

Sól

kg

210

20

Żelatyna

szt

6

21

Bułka tarta

kg

15

22

Cukier waniliowy 32g

szt.

200

23

Fasola  0,5kg

szt.

100

24

Dżem niskosłodzony 260g

szt

1 200

25

Herbata granulowana 100g

szt

650

26

Kleik ryżowy  180g

szt

160

27

Koncentrat pomidorowy 30% 200g

szt

350

28

Kawa zbożowa 200g

szt

200

29

Kostka rosołowa

op.6 kostek

szt

270

30

Liść laurowy 5g

Szt.

300

31

Mąka ziemniaczana

kg

100

32

Makaron  wadowicki świderek  400g

szt

700

33

Mąka pszenna

kg

500

34

Olej

l

350

35

Płatki jęczmienne

kg

85

36

Przyprawa do potraw uniwersalna 200g

szt.

370

37

Pasztet drobiowy 280g

szt

200

38

Ryż

kg

280

39

Wafle

szt.

90

40

Drożdże piekarskie kostka 100g

szt

50

41

Pęczak

kg

2

 

 

       2. Oferowane produkty muszą spełniać następujące warunki:

1) pieczywo i artykuły spożywcze objęte tym postępowaniem muszą    

    spełniać  wymagania norm PN lub europejskich norm zharmonizowanych;

2)      Dowóz dostaw gwarantuje Wykonawca własnym transportem i na własny koszt, samochodem spełniającym obowiązujące wymagania sanitarne do przewozu żywności Wykonawca odpowiada za stan jakościowy dostarczanych artykułów spożywczych do magazynu spożywczego  znajdującego się na terenie zakładu Zamawiającego

(SP ZOZ ul. M.C. Skłodowskiej 15, Dąbrowa Białostocka)

4)   Wykonawca dostarcza dokumentację dotyczącą artykułów :    

     Pochodzenie  producenta , daty produkcji, świadectwo kontroli jakości -  

      HDI (Handlowy Dokument Identyfikacyjny)

5)   Dostarczane przez dostawcę artykuły  muszą posiadać odpowiednie 

     znakowanie, a zwłaszcza termin przydatności do spożycia i datę minimalnej  

     trwałości, czytelność i trwałość  znakowania. 

       4.   Ilości  zamawianych produktów  szacowana jest   na okres 12 miesięcy (Pakiet nr 1 i  

             Pakiet nr2.  ) i nie   zobowiązują    Zamawiającego do całkowitego zamówienia    

             zadeklarowanej  ilości.

 

IV. TERMIN WYKONANIA ZAMÓWIENIA

Pakiet nr 1    -  12 miesięcy  od daty podpisania umowy.

Pakiet nr 2     -  12 miesięcy od daty podpisania umowy

Dostawy odbywać się będą sukcesywnie w czasie trwania umowy.

Pieczywo należy dostarczyć w ciągu  1 dnia 

Artykuły spożywcze w ciągu 7 dni

po dokonaniu zamówienia telefonicznego potwierdzonego faxem.

 

V. OPIS WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ  OPIS SPOSOBU  

     DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIENIA TYCH WARUNKÓW

Udział w postępowaniu mogą wziąć  Wykonawcy , którzy:

1) spełniają warunki zawarte w art.22 ust.1 Ustawy Prawo Zamówień Publicznych z dnia  

     29.01.2004r.  (Dz.U.Nr 19 z 2004r. poz. 177 z późn. zm.

2) nie zostali wykluczeni na podstawie art. 24 ust. 1,2 w/w Ustawy z dnia 29.01.2004r z 

    późn. zm.

3) spełniają wymagania określone w niniejszej SIWZ

Ocena spełnienia warunków zostanie dokonana na podstawie złożonych  dokumentów (załączników do oferty )

 

VI. WYKAZ OŚWIADCZEŃ I DOKUMENTÓW JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ  

       WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIENIA WARUNKÓW  

       UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU

Zamawiający określa następujące oświadczenia i dokumenty, jakie mają dostarczyć Wykonawcy:

1) Formularz ofertowy -  który należy sporządzić wg wzoru załączonego przez  

      Zamawiającego – Załącznik Nr 1 do SIWZ

2)  Formularz cenowy  - który należy sporządzić wg wzoru załączonego przez  

      Zamawiającego – Załącznik Nr 2 do SIWZ

3) oświadczenie z art. 22 ust. 1 i art. 24 ust. 1,2 Ustawy Prawo Zamówień Publicznych o  

    spełnieniu warunków udziału w postępowaniu i nie podleganiu wykluczeniu

    – Załącznik Nr 3 do SIWZ

4) oświadczenie o akceptacji projektu umowy stanowiącej załącznik Nr 5 do SIWZ ,  

    oświadczenie o nie podwyższaniu cen w czasie trwania umowy  oraz oświadczenie o akceptacji   

    30 dniowego terminu płatności od   daty dostarczenia faktury VAT – Załącznik Nr 4 do SIWZ

5) aktualny odpis z właściwego rejestru lub aktualne zaświadczenie o wpisie do 

    Ewidencji Działalności Gospodarczej, określające uprawnienia do wykonywania 

    Działalności gospodarczej w przedmiocie  objętym zamówieniem, wystawione nie  

    wcześniej niż 6  miesięcy przed   upływem terminu składania ofert;

 

Dokumenty, o których mowa w pkt 5 powinny zostać złożone w formie  oryginału lub kserokopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez osobę /osoby/ upoważnioną do reprezentowania wykonawcy zgodnie  z wpisem do właściwego rejestru lub zaświadczeniem o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej

 

VII. INFORMACJE  O   SPOSOBIE    POROZUMIEWANIA   SIĘ 

        ZAMAWIAJĄCEGO Z  WYKONAWCAMI  ORAZ PRZEKAZYWANIA 

        OŚWIADCZEŃ I DOKUMENTÓW , A TAKŻE WSKAZANIE OSÓB 

        UPRAWNIONYCH DO POROZUMIEWANIA SIĘ  Z   WYKONAWCAMI

Porozumiewanie się Zamawiającego z Wykonawcami oraz przekazywanie oświadczeń i dokumentów odbywa się w formie pisemnej.

     

Zapytania odnośnie zapisów zawartych w „Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia"  Wykonawca może kierować do Zamawiającego faksem, drogą elektroniczną  lub pisemnie.

Zamawiający nie udzieli wykonawcy wyjaśnień, jeżeli zapytanie wpłynęło do zamawiającego na mniej niż 6 dni przed terminem składania ofert.

 

Osoby uprawnione do kontaktu z wykonawcami:

- w sprawach merytorycznych

Elżbieta Pałkiewicz - tel. 085 71 21 206 wew.27

- w sprawach dotyczących przedmiotu zamówienia

Krystyna Silwonik   -  tel. 085 71 21 206 wew. 25

poniedziałek-piątek w godz. 8.00-15.00

           

VIII. WYMAGANIA DOTYCZĄCE WADIUM

W niniejszym postępowaniu Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium

 

IX. TERMIN ZWIĄZANIA OFERTĄ

      Termin związania ofertą wynosi 30 dni licząc od daty upływu terminu składania ofert.

 

X. OPIS SPOSOBU PRZYGOTOWANIA OFERT

1. Wykonawca może złożyć tylko jedną ofertę.

2. Złożenie przez wykonawcę więcej niż jednej oferty  spowoduje odrzucenie wszystkich jego  ofert.

3. Ofertę, pod rygorem nieważności, należy złożyć w formie pisemnej w języku polskim, sporządzoną na   maszynie do pisania  lub komputerze.

4. Treść oferty musi odpowiadać treści Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia oraz być zgodna z formularzem ofertowym,

5. Wszelkie poprawki lub zmiany w tekście oferty muszą być parafowane i datowane własnoręcznie przez osobę podpisującą ofertę,

6. Wykonawcy ponoszą wszelkie koszty związane z przygotowaniem i złożeniem ofert,

7. Zamawiający nie przewiduje zwrotu kosztów związanych z udziałem w postępowaniu.

8. Oferta powinna być podpisana przez osobę /osoby/ upoważnioną do reprezentowania   wykonawcy,  określoną w dokumencie właściwym dla formy organizacyjnej wykonawcy.

9. Zamawiający zaleca, aby każda strona (zapisana) oferty była ponumerowana kolejnymi cyframi a wszystkie strony oferty  były zabezpieczone w sposób zapobiegający dekompletacji zawartości   oferty. Każda strona oferty i załączników powinna być parafowana przez osobę /osoby podpisującą ofertę.

10. ofertę należy umieścić w nieprzejrzystej i zaklejonej kopercie. Na kopercie należy umieścić:

- nazwę i adres Zamawiającego

- nazwę i adres Wykonawcy

- oznaczenie przedmiotu zamówienia „oferta – przetarg nieograniczony na dostawę pieczywa

    i  artykułów spożywczych  ” nie otwierać przed: 18.06.2007, przed godz. 12.15

 

XI. MIEJSCE ORAZ TERMIN SKŁADANIA I OTWARCIA OFERT

  1. Ofertę należy złożyć w terminie do dnia 18.06.2007rdo godziny  12.00 w  siedzibie zamawiającego przy ul. M.C. Skłodowskiej 15 w sekretariacie lub przesłać pocztą na adres zamawiającego.
  2. Wykonawca może, przed upływem terminu do składania ofert, zmienić lub wycofać ofertę.
  3. Oferta złożona po terminie zostanie wykonawcy zwrócona bez jej otwierania po upływie terminu przewidzianego na wniesienie protestu
  4. Otwarcie ofert nastąpi w dniu  18.06.2007r. .o godzinie 12.15

            w siedzibie zamawiającego w budynku Administracji przy ul. M.C. Skłodowskiej 15

  1. Wykonawcy mogą uczestniczyć w publicznej sesji otwarcia ofert.
  2. W przypadku nieobecności wykonawcy przy otwieraniu ofert zamawiający, na pisemny wniosek wykonawcy, prześle protokół z sesji otwarcia ofert.
  3. Podczas sesji otwarcia ofert zostaną odczytane:

a/ kwota którą Zamawiający zamierza przeznaczyć na realizację zamówienia,

b/ nazwy i adresy wykonawców,

c/ zaoferowaną cenę za wykonanie przedmiotu zamówienia,

 

XII. OPIS SPOSOBU OBLICZNIA CENY

Wartość brutto poszczególnych pozycji winna być liczona w następujący sposób:  

 cena jednostkowa netto x ilość + należny podatek VAT

 

XIII. OPIS KRYTERIÓW KTÓRYMI ZAMAWIAJĄCY BĘDZIE SIĘ KIEROWAŁ  

          PRZY WYBORZE OFERTY, WRAZ Z PODANIEM ZNACZENIA TYCH  

          KRYTERIÓW I SPOSOBU OCENY OFERT

 Jedynym kryterium, którym Zamawiający będzie kierował się  przy wyborze oferty jest najniższa cena  brutto danego zamówienia, która stanowi 100 % kryterium ( wartość brutto zamówienia liczona wg cen brutto - 100 % ).

 

Cena oferty będzie punktowana wg wzoru:
 

                                           cena ( wartość ) najtańszej oferty brutto
                 P=                   cena ( wartość ) badanej oferty brutto            x100%


- Zamawiający udzieli zamówienia Wykonawcy, którego oferta  spełnia wszystkie wymagania określone w niniejszych warunkach i została oceniona jako najkorzystniejsza w oparciu o podane kryteria wyboru.

 

 

XIV. INFORMACJE O FORMALNOŚCIACH JAKIE POWINNY ZOSTAĆ 

         DOPEŁNIONE PO WYBORZE OFERTY W CELU ZAWARCIA UMOWY

         W  SPRAWIE ZAMÓWIENIAPUBLICZNEGO

 

1. Zawarcie umowy w sprawie Zamówienia Publicznego nastąpi w terminie nie  

    krótszym niż 7 dni od dnia przekazania zawiadomienia o wyborze oferty, nie później 

    jednak niż z upływem terminu związania z ofertą.

2. Zamawiający pisemnie powiadomi o wynikach  postępowania (o wyborze 

    najkorzystniejszej oferty)  wszystkich wykonawców, którzy złożyli oferty o 

    udzielenie zamówienia, podając nazwę i adres Wykonawcy, którego ofertę wybrano 

    oraz jej cenę ( wartość );

3. Wybranemu Wykonawcy Zamawiający wskaże termin i  miejsce podpisania umowy.

   

  4. Jeżeli Wykonawca, którego oferta została wybrana uchyla się od zawarcia umowy w 

         sprawie zamówienia publicznego, Zamawiający może wybrać ofertę najkorzystniejszą  

         spośród pozostałych ofert  bez przeprowadzania ich ponownej oceny, chyba, że

         zachodzą przesłanki, o których mowa w art. 93 ust. 1 ustawy z dnia 29.01.2004r. 

         Prawo Zamówień Publicznych ( Dz. U. Nr 19 z 2004r. poz. 177 ze zmianami ).

XV. WYMAGANIA   DOTYCZĄCE  ZABEZPIECZENIA   NALEŻYTEGO 

         WYKONANIA  UMOWY

W niniejszym postępowaniu Zamawiający nie wymaga zabezpieczenia należytego  wykonania umowy

 

XVI. ISTOTNE DLA STRON POSTANOWIENIA, KTÓRE ZOSTANĄ 

         WPROWADZONE DO TREŚCI ZAWIERANEJ UMOWY W SPRAWIE 

         ZAMÓWIENIA PUBLICZNEGO, OGÓLNE WARUNKI UMOWY ALBO  

         WZÓR UMOWY

Projekt umowy określony w Załączniku Nr 5 do SIWZ musi być akceptowany przez Wykonawcę ( Załącznik Nr 4 ).

 

XVII. POUCZENIE O ŚRODKACH OCHRONY PRAWNEJ  

            PRZYSŁUGUJĄCYCH WYKONAWCY W TOKU POSTĘPOWANIA

            O ZAMÓWIENIE PUBLICZNE

1)      protest - na podstawie art. 180 – 183 Ustawy - Prawo Zamówień Publicznych z dnia 29.01.2004r.         ( Dz. U. Nr 19 z 2004r. poz. 177 ze zmianami );

2)      odwołanie - na podstawie art. 184 – 193 Ustawy - Prawo Zamówień Publicznych z dnia 29.01.2004r. ( Dz. U. Nr 19 z 2004r. poz. 177 ze zmianami );

3)      skarga do sądu - na podstawie art. 194 – 198 Ustawy - Prawo Zamówień Publicznych z dnia 29.01.2004r. ( Dz. U. Nr 19 z 2004r. poz. 177 ze zmianami ).

 

II.  1. ZAMAWIAJĄCY DOPUSZCZA SKŁADANIA OFERT CZĘŚCIOWYCH.

          (podział na pakiety )

2.      ZAMAWIAJĄCY NIE PRZEWIDUJE ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ.

 

3.      ZAMAWIAJĄCY NIE PRZEWIDUJE ZAMÓWIEŃ UZUPEŁNIAJĄCYCH.

 

4.      ZAMAWIAJĄCY NIE DOPUSZCZA SKŁADANIA OFERT WARIANTOWYCH.

 

5.      ZAMAWIAJĄCY NIE DOPUSZCZA POROZUMIEWANIA SIĘ DROGĄ  

      ELEKTRONICZNĄ.

 

6. ZAMAWIAJĄCY NIE PRZEWIDUJE ROZLICZENIA W WALUTACH OBCYCH.

 

7. ZAMAWIAJĄCY NIE PRZEWIDUJE AUKCJI ELEKTRONICZNEJ.

 

8. ZAMAWIAJĄCY NIE PRZEWIDUJE ZWROTU KOSZTÓW UDZIAŁU W 

    POSTĘPOWANIU.

                                                                                                             


Załączniki do SIWZ

Nr 1 – Formularz ofertowy

Nr 2 – Formularz cenowy

Nr 3 - Oświadczenia
Nr 4 – Oświadczenia

Nr 5 -  Projekt Umowy Dostawy